diumenge, 21 d’agost del 2016

Així no...

Com tantes dones de la meva generació (en tinc 48 i sense complexes) jugo un munt de papers a l’auca, tinc la meva professió (apassionant, absorbent... ), tinc una parella, sóc filla i germana, sóc amiga tant com puc, ajudo en una entitat, faig de política a nivell local i comarcal i… sóc mare. I sense dubtes aquest és el paper més complicat de tots els de l’auca.

I, en determinats moments de l’any, es complica molt més. Per mi és especialment complicada l’arribada de les festes majors d’estiu a la comarca. Si em poso en la seva pell (la dels meus fills, amb la seva edat)  recordo amb emoció l’arribada d’aquestes, l’ampliació de la llibertat (perquè eren festes), l’arribada al poble (perquè en aquella època era la del teu poble i com a molt la del veí) d’un grup que et feia especial il·lusió (recordo ple de festes majors a Vilassar de Mar amb l’Orquestra Plateria), el primer petó d’amagat darrera de l’escenari…

Però aquestes festes han quedat en això, en el record d’uns anys passats. Es cert que els temps canvien, faltaria, però això no implica ser comprensius amb determinats comportaments. Hem passat anys criticant, fins a l’extenuació, i lluitant contra el turisme de sol i platja al nostre país. Del turisme de milers de britànics i alemanys amb un únic objectiu:  fer ingestes massives d’alcohol per torrar-se després a les platges. Doncs, sense necessitat de torrar-se a les platges, en això s’han convertit moltes de les festes majors de la comarca (i suposo que del país) per a moltes de les nostres criatures. La publicitat de Nits Joves, Nits Boges, Barraques, Gimcanes etíliques, birres a un euro o 5 a 4 euros... és exactament el mateix model. L’excusa de la festa major per sortir a beure fins a caure inconscients.  I la culpa aquí és compartida, és de tots. Els primers, nosaltres:  els pares, no marcar uns horaris, no tenir un control, ser excessivament laxes amb criatures que no tenen edat per estar pel carrer per molt festa major que sigui, facilita, i molt, aquests fets. Darrera els pares, tots els establiments (comercials o d’oci) que estan venent i servint, impunement, begudes alcohòliques d’alta graduació a totes aquestes criatures (perquè en alguns casos parlem de NENS de 12 i 13 anys) que acaben en ingressos hospitalaris amb comes etílics, o en el menor dels casos en ensurts importants. I per últim les administracions, que permeten, i publiciten, trobades, “festes” o esdeveniments basats simplement en la ingesta d’alcohol sense mesura.

Doncs igual que la culpa... la responsabilitat està en les nostres mans, una mica en la de tots. I si no fem un esforç per col·laborar entre tots, això se’ns escapa de les mans (si no se’ns ha escapat ja). Cal que els pares deixem d’una banda els complexes d’autoritarisme per començar a marcar normes i límits; cal que aquells que estan delinquint (perquè vendre alcohol a menors és delicte) siguin perseguits  per la llei i castigats (un parell de tancaments de locals posaria les piles a més d’un). I cal que l’administració col·labori per eradicar aquesta mena de festes i fer polítiques actives per establir una altra mena d’oci juvenil.


Si ens hi posem de veritat, tots, ho aconseguirem. I de ben segur que els nostres fills quan tinguin la nostra edat ens ho acabaran agraint

1 comentari:

  1. Maite, m'ha agradat llegir el teu bloc. Està molt bé. Aquest article no puc evitar de comentar-lo. Expresses una preocupació que he pogut percebre en moltes ocasions en trobades amb altres pares, i amb propostes d'intervenció similars. Així que imagino que el tema no deu ser gens fàcil de gestionar. La passió per l'alcohol no l'he pogut comprendre mai -no bec-, així que no sóc la persona més indicada per fer una anàlisi del problema tot mirant la meva experiència! Però em preocupa molt el fet que a la festa major s'organitzin actes que serveixin com a pretext perquè joves -nens gairebé sempre- de tota la comarca quedin per beure sense límit. I això al marge de l'acte en qüestió, si pot ser en un altre lloc, lluny de les mirades dels desconeguts. A la festa major d'enguany a Vilassar de Dalt, això passava a can Rafart on no hi havia cap acte programat, mentre la música sonava a plaça! Suposo que la facilitat de comunicació a través de watsapp afegeix un element diferent que no era present a les nostres festes majors de joventut.
    Gràcies pel teu bloc i pel teu article!
    Josep Maria Altés

    ResponElimina